Manjari’s centrale rol in het uitroeien van kinderarbeid in Budhpura

Hallo, mijn naam is Steven Walley. Ik ben directeur van London Stone, een Britse importeur en leverancier van natuursteen.

No Child Left Behind is een blog-serie van zes delen, om betrokkenen bij de natuursteen industrie bewust te maken en te informeren over de oorzaken van kinderarbeid in de Indiase zandsteenindustrie. De blog is ook bedoeld om bekendheid te geven aan de lokale initiatieven die er in slagen kinderarbeid aan te pakken in Budhpura en de omliggende dorpen en gehuchten, waar de meeste zandsteenkasseien voor de Britse en Europese markt worden geproduceerd.

Vorige maand was Bram Callewier, directeur van de Belgische steenimporteur Stoneasy, aan het woord. In zijn blog sprak Bram over de historische context waarin Westerse bedrijven betrokken raakten bij de Indiase zandsteenindustrie en hoe beperkt onze kennis in die begindagen was over de ethische kwesties in deze sector. U leest nu deel 2 van de 6-delige serie, waarin ik het zal hebben over Manjari. Manjari is de in Budhpura gevestigde NGO die een centrale rol speelt bij het realiseren van kinderarbeidvrije zones in Budhpura. Maar voordat we verder gaan moeten we eerst de complexiteit van de onderliggende oorzaken van kinderarbeid begrijpen.

Oké, laten we het probleem kinderarbeid aanpakken…… Makkelijk toch, we hoeven alleen maar de ouders te overtuigen hun kinderen naar school te sturen? Mooi niet! Was het maar zo simpel. Helaas is kinderarbeid een complex vraagstuk, en veel factoren dragen bij aan het bestaan ervan. Alle oorzaken zijn vaak diep geworteld in het functioneren van de gemeenschap. Armoede, gebrek aan kwalitatief goed onderwijs en scholen, families met weduwen aan het hoofd, beroepsziekten, alcoholisme, huiselijk geweld, geen medische voorzieningen, geen toegang tot sociale uitkeringen; dit alles draagt bij aan kinderarbeid in Budhpura.

Kind of tienerarbeider die plavuizen kapt
Kind- of tienerarbeider die plavuizen kapt

De onderliggende oorzaken van kinderarbeid zijn divers en complex, en dat geldt ook voor de mogelijke oplossingen. De aanpak van kinderarbeid is niet de verantwoordelijkheid van één groep, het is een gemeenschapskwestie en de enige manier waarop het kan worden aangepakt is door iedereen in de gemeenschap erbij te betrekken. De Child Labour Free Zone (CLFZ) strategie is erop gericht om de heersende sociale norm in een gemeenschap die kinderarbeid accepteert te veranderen. In plaats van kinderarbeid te accepteren als gevolg van armoede, leert de CLFZ-strategie de gemeenschap om de handen ineen te slaan en kinderarbeid af te wijzen.

Ontmoeting van een vrouwengroep
Ontmoeting van een vrouwengroep

Ik herinner me dat een paar jaar geleden, toen London Stone lid was van de ETI (Ethical Trading Initiative), de Rajasthan Sandstone Working Group (RSWG werkgroep van de ETI Stone Group) bezig was met een project om silicose in zandsteengroeven aan te pakken. Ik was zo naïef te denken dat silicose aangepakt kon worden door een vertegenwoordiger ter plekke aan te stellen en te proberen Europese gezondheids- en veiligheidsnormen op te leggen. Zelf vond ik het een geweldig plan, maar de tekortkomingen kwamen al snel aan het licht toen ik mijn ideeën met RSWG-leden deelde. De belangrijkste fout in mijn plan – en ik herinner me dat Bram Callewier mij daarop wees – was dat wij (d.w.z. de Britse steenimporteurs) het hele project zouden leiden. Bram merkte terecht op dat, wil een ethisch project duurzaam zijn (en slagen!) het lokaal moet worden aangestuurd door een toegewijde en gemotiveerde organisatie. Met beide voeten in de modder, was de uitdrukking die werd gebruikt, zonder dat wordt elk project een mislukking.

A typical sandstone quarry in Budhpura area. There are thousands like these spread across huge areas of Rajasthan. The sheer scale exposes the naivety of my plan to impose Western H&S Standards.
Een typische zandsteen groeve in de Budhpura regio. Er zijn zo duizenden van deze groeves in Rajasthan.

Wat nodig is, is een lokale NGO, een organisatie die in staat is om zeven dagen per week 24 uur per dag in de regio aanwezig te zijn. Dit is het geval met Manjari en waarom Manjari, zonder afbreuk te doen aan de rol die andere partijen spelen, de belangrijkste rol in het project heeft. Voor mij geeft niets Manjari meer geloofwaardigheid dan de locatie van hun kantoor. Hun kantoor en tevens gemeenschapscentrum ligt midden in Budhpura en is hard op weg het hart en de ziel van de gemeenschap te worden. Mijn eerste bezoek was in het najaar van 2015 en maakte een enorme indruk op mij. Het bezoek heeft mij geïnspireerd en resulteerde in een diep respect voor het werk van Manjari. De jonge vrouwelijke onderwijsassistenten, de jongeman die bijna is verstoten door zijn eigen moeder omdat hij de familiezaak sloot om van deur tot deur campagne te voeren om kinderen naar school te krijgen, en natuurlijk Manish, hoofd van Manjari en een inspiratie voor iedereen die betrokken is bij de het kinderarbeidvrije zone project. Deze mensen en veel anderen met hen, voeren actie, maakten en maken het verschil in Budhpura, het projectinterventie gebied met grote uitdagingen. Het zou niet overdreven zijn ze helden te noemen, zo belangrijk zijn ze voor de gemeenschap in Budhpura.

Genoeg echter hierover…. Laten we nu eens bekijken hoe Manjari niet alleen de capaciteit van de gemeenschap versterkt om kinderarbeid aan te pakken, maar ook hoe ze mensen in de praktijk helpen om aan een betere toekomst voor henzelf te bouwen.

De strategische focus van onze interventie was in eerste instantie het begrijpen van de gemeenschap en de problemen waar zij mee te maken hebben. Ook zetten wij ons in om de institutionele capaciteit van de gemeenschap te verbeteren, waardoor de organisatieprocessen binnen de gemeenschap versterkt werden. De partner-gemeenschappen worden zelfstandige robuuste gemeenschapsinstellingen, die zelf opkomen voor hun rechten. 

Manjari Jaarverslag 2015

Een van de belangrijkste functies van Manjari is om de gemeenschap een veilige ruimte te bieden en professionele ondersteuning. Dat heeft geleid tot tal van gemeenschapsgroepen. Tijdens mijn laatste bezoek aan Budhpura, in het najaar van 2015, had ik het voorrecht om met een aantal van deze lokale groepen in gesprek te gaan. Afgezien van het feit dat deze bijeenkomsten daadwerkelijk plaatsvonden was ik nog het meest blij met het enthousiasme van de mensen in de groep. India kent een complex kastensysteem waardoor van oudsher mensen uit de lagere kasten niet of nauwelijks een rol in de samenleving kunnen spelen. Daarvan was hier niets te merken. Iedereen had een stem, kreeg een platform, kon een bijdrage leveren. Ik heb op mijn reizen in India een aantal schokkende uitingen van discriminatie meegemaakt, dus het was een geweldige ervaring om zulke energieke en open groepen als deze te zien samenwerken.

Deze dames ontvingen net het bewijs van hun levensverzekering uit de handen van Bram
Deze dames ontvingen net het bewijs van hun levensverzekering uit de handen van Bram

In de context van het project behoren de kinderrechtenforums (Child Rights Protection Forums) tot de belangrijkste groepen. Deze groepen bestaan uit ouders van kinderen die in het projectgebied wonen, en die op democratische wijze worden voorgedragen door leden van de gemeenschap. Deze forums spelen een leidende rol bij de bescherming en bevordering van de rechten van kinderen in hun dorpen. Tot op heden zijn er zes Child Rights Protection Forums (CRPF) opgericht. De groepen bestaan ​​uit 10 tot 20 leden, en hun maandelijkse bijeenkomsten worden gefaciliteerd door Manjari’s projectteam. Op deze bijeenkomsten komen verschillende kwesties gerelateerd aan CLFZ-projectactiviteiten en dorpsontwikkeling aan bod. In het bijzonder bespreken de forums de rechten van de kinderen en werken ze aan het ontwikkelen van een actieplan om de situatie te verbeteren. Door de forumbijeenkomsten zijn krachtige groepen gevormd waarvan de leden hun eigen visie op de toekomst van de kinderen van Budhpura ontwikkelen. Dit is zo belangrijk, zoals ik al eerder in dit blog opmerkte met het oog op het op eigen benen staan: ethische projecten moeten worden aangestuurd door lokale organisaties. Lokaler dan de mensen uit de gemeenschap zelf krijg je het niet.

Manish, one of the inspirational people behind Manjari
Manish, één van de inspirerende mensen achter Manjari

 Het gaat er bij CLFZ echter niet alleen om de kinderen weer in het onderwijs te krijgen, het is meer dan dat. Essentieel in de doelstellingen van het project is dat kinderen weer de kans krijgen om van hun jeugd te genieten. Kindergroepen (Bal Manch) bloeien nu op in Manjari’s gemeenschapscentrum. Bal Manch organiseren leuke en leerzame activiteiten voor kinderen in een veilige en ondersteunende omgeving. Kinderen krijgen de kans om te leren, om met andere kinderen om te gaan en hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Tijdens mijn laatste bezoek was het gemeenschapscentrum een drukke plek vol van plezier en activiteit, en het was duidelijk dat de kinderen graag hun tijd doorbrachten in Manjari’s centrum. Er zijn nu vier van deze kindergroepen gevormd en zij spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van de doelstellingen van CLFZ.

Steven
Hier toon ik de kinderen een aantal foto’s van onze trip

Manjari ondersteunt ook jongerengroepen voor oudere kinderen in de projectdorpen. Er zijn al twee van die groepen gevormd tot nu toe. Deze jongerengroepen zijn vooral belangrijk voor het CLFZ project omdat het deze groepen zijn die steun aan de Manjari projectteam bieden tijdens hun veldactiviteiten. Elk van de jongerengroepen bestaan uit 12-15 leden die iedere twee weken bij elkaar komen om te discussiëren en informatie te delen rond werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden.

Training van lokale vrijwilligers in het kader van dit project
Training van lokale vrijwilligers in het kader van dit project

Een van Manjari’s grootste succesverhalen is het creëren van vrouwengroepen. In een gemeenschap met veel families waarin de vrouw weduwe is, vormen deze groepen een onmisbaar ‘gelijken-onder-elkaar’-netwerk voor ondersteuning van vrouwen binnen een wat altijd een door mannen gedomineerde gemeenschap was. De leden van de vrouwengroep dragen bij aan een fonds dat wordt gebruikt voor financiële steun aan vrouwen in moeilijke tijden. Behalve dat het vrouwen helpt met hun onmiddellijke behoefte aan financiële steun, zorgt de toegang tot het fonds ervoor dat vrouwen uit de klauwen van de lokale woekeraars blijven en uit een cyclus van nooit af te betalen schulden.

Meeting van een vrouwengroep
Meeting van een vrouwengroep

De vorming van dergelijke groepen in arme gemeenschappen als Budhpura betekent een reële vooruitgang van de betrokken gemeenschappen. Het succes in Budhpura heeft ook andere dorpen en gebieden, niet betrokken bij het project, aangemoedigd projectactiviteiten te starten. Dit onderstreept het grote belang van de rol van Manjari bij de verwezenlijking van Child Labour Free Zones in Budhpura. Een dag op het hoofdkantoor van Manjari was een echte eyeopener voor mij, en ik kan niet wachten tot mijn volgende bezoek. Ik zal in maart opnieuw naar Budhpura afreizen, en ik ben razend benieuwd om te zien welke verdere vooruitgang er is geboekt sinds vorig jaar. Ga zo door met het goede werk, we zijn allemaal enorm trots! J

Blijf op de hoogte! Regelmatig wordt deze website ge-update met het laatste project nieuws. Je kunt ons ook volgen op twitter: @Children4School.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.