Budhpura’s werkgeversvereniging: Van pleitbezorger voor kinderarbeid naar beschermer van de rechten van het kind

Dit is het verhaal van Budhpura, een klein dorpje in Taleda Block in het district Bundi in Rajasthan. De belangrijkste industrie in dit gebied is een steengroeve en de productie van zandsteen kasseien. Naar schatting werkt 85% van de bevolking in dit gebied in de natuursteenindustrie, of is daar voor het levensonderhoud afhankelijk van.

Er zijn vele werkplaatsen in en rond Budhpura waar de productie en de sortering van zandstenen straatstenen plaatsvindt; de eigenaren van de 25 grootste werkplaatsen hebben samen een vereniging voor kasseihandelaren opgezet.

Voordat Manjari met haar werk in het gebied begon ging de meerderheid van de kinderen in Budhpura en omliggende dorpen niet naar school, zij werkten in de werkplaatsen. Het Child Labour Free Zones project heeft geen ander doel dan het recht op onderwijs voor alle kinderen en recht om echt kind te kunnen zijn te realiseren. Kinderen waren zichtbaar aan het werk in de kassei werkplaatsen rond Budhpura, dus lag voor het projectteam van Manjari een grote nadruk op het betrekken van de kasseihandelaren bij het project.

Manjari heeft een sterke relatie met de vereniging voor kasseihandelaren opgebouwd, maar dat is niet altijd zo geweest. Aanvankelijk heerste er een algemeen wantrouwen bij de kasseihandelaren over de ware motieven van Manjari. De vereniging was ervan overtuigd dat Manjari probeerde om hun bedrijven te sluiten en waren terughoudend een zinvolle dialoog aan te gaan. Tijdens die vroege onderhandelingen ontkende de vereniging het bestaan van kinderarbeid of beweerde dat kinderarbeid de enige manier was voor voldoende inkomen voor een familie.

Geleidelijk groeide het wederzijds vertrouwen en uiteindelijk was voor Manjari en haar projectteam een open en eerlijke dialoog mogelijke met de vereniging voor kasseihandelaren. Dit gaf Manjari de gelegenheid om het te hebben over de gevolgen van kinderarbeid op lange termijn.

De eerste wijdverbreide misvatting die ontkracht moest worden is dat armoede niet de belangrijkste reden is waarom kinderen moeten werken. Vele andere factoren spelen een rol. Als kinderen naar school zouden gaan waren de voordelen op lange termijn enorm, voor het kind, het gezin en de gemeenschap. Uiteengezet werd dat de tewerkstelling van kinderen op korte termijn een klein financieel voordeel biedt, maar dat het op lange termijn enorme kosten met zich meebrengt omdat een kind nooit de kans zal krijgen zijn volledige mogelijkheden te verwezenlijken. Opgemerkt moet worden dat de kasseihandelaren tot de Budhpura-gemeenschap behoren. Uiteindelijk begonnen zij het grotere plaatje te zien, dat kinderarbeid niet alleen slecht was voor de betrokken kinderen, maar ook voor de gemeenschap als geheel, hun gemeenschap.

Meeting van kasseihandelaren
Meeting van kasseihandelaren

De kasseihandelarenvereniging aan boord halen was een belangrijke ontwikkeling voor het Child Labour Free Zones Project. Het projectteam van Manjari en de leden van de vereniging gingen bij elkaar aan tafel zitten om een strategie uit te werken. Het beginsel dat geen enkel kind tewerk zal worden gesteld in de werkplaatsen van de leden, vormde het fundament van deze strategie.

  • Geen enkel kind zal tewerkgesteld worden in de kassei werkplaatsen
  • Bij de ingang van de werkplaats moet een bord worden geplaatst met daarop vermeld: “Kinderarbeid is verboden in deze locatie; kinderen laten werken is een strafbaar feit”.
  • De kasseihandelarenvereniging en Manjari zullen samenwerken om kinderen te motiveren om naar school te gaan.

De heer Nissar werd door de vereniging aangesteld om de nieuwe strategie van geen kinderen laten werken in de werkplaatsen, te leiden.

Vandaag de dag zijn bepaalde zaken enorm verbeterd:

  • Kinderen worden ingeschreven op scholen.
  • De kasseihandelarenvereniging vertrouwt Manjari en werkt nauw samen met de projectteamleden. Er wordt ook ieder kwartaal vergaderd.
  • De hoofdman van de kasseihandelaren vereniging draagt uit dat “geen kinderarbeid is betrokken in de productie van kasseien”.
  • Er is een gezamenlijke commissie ingesteld, bestaande uit drie verenigingsleden en twee stafleden van Manjari, die er werkplaatsen controleren.
  • De kasseihandelarenvereniging heeft haar collectieve kracht gebruikt om te lobbyen voor meer overheidsdocenten in Budhpura.
  • Een weesjongen, Vinod, wordt financieel gesteund zodat hij zijn opleiding kan afmaken.
  • Als er kinderarbeid wordt aangetroffen in een groeve zal de kasseihandelarenvereniging een boete opleggen aan het betrokken lid. Bij voortdurend gebruik van kinderarbeid zal het lid worden buitengesloten van de vereniging.

Er is nog een lange weg te gaan voordat we kinderarbeid kunnen uitbannen in Budhpura en de omliggende dorpen. Zonder de steun van de kasseihandelarenvereniging is vooruitgang echter niet mogelijk. We kijken uit naar samenwerking met hen om ons uiteindelijke doel te bereiken: het uitbannen van kinderarbeid in Budhpura.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.