Successen en lessen uit evaluatie Stop Kinderarbeid

In oktober 2016 is het ‘Out of Work and into School’ programma van de coalitie Stop Kinderarbeid, dat liep van mei 2014 tot april 2017 en is gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, extern geëvalueerd. Doel van het programma was het realiseren van kinderarbeidvrije zones in Azië, Afrika en Latijns-Amerika middels een gebiedsgerichte aanpak, en de mobilisatie van MVO-initiatieven en bedrijven om kinderarbeid actief aan te pakken in hun volledige productie- en toeleveringsketen. Ons project ‘No Child Left Behind’ maakt deel uit van dit grotere programma, en werd ook geëvalueerd.

Een kort overzicht van de bereikte resultaten:

  • voor 361 kinderen is voorkomen dat ze kinderarbeider werden en maar liefst 593 kinderen werden uit het werk gehaald, op een totaal van 1019 kinderen die aanvankelijk niet naar school gingen
  • 7 scholen (6 primair, 1 secundair) zijn nu volledig functioneel, in vergelijking met slechts 1 voorheen; er zijn 8 voorschoolse centra (Anganwadis) aanwezig, voorheen waren die niet open.
  • in juni 2017 worden extra leraren aangesteld, dankzij de lobby van Manjari bij de deelstaatregering.
  • 84 tienermeisjes (15-18 jaar) voltooiden een naaiopleiding, en 22 jonge mannen (15-18 jaar) rondden een 6 maanden durende elektricienopleiding af, waardoor ze zelfstandiger kunnen zijn en niet meer alleen afhankelijk zijn van de steenhandel.
  • 17 zelfhulpgroepen voor vrouwen (SHG) zijn opgericht, bestaande uit 197 leden. Middels SHG’s kunnen vrouwen collectief sparen en toegang tot krediet krijgen. SHGs worden ook gezien als een instrument voor het vergroten van zelfbeschikking voor vrouwen.
  • 570 mensen ontvingen pensioenen of uitkeringen voor weduwen, waarvan ze het bestaan niet eens wisten.
  • 586 werknemers kregen een gezondheids- en ongevallenverzekering, betaald door de werkgevers. Manjari hoopt het programma in 2017uit te breiden naar alle werknemers.
  • 69 steengroeven en – handelaars namen de kwestie van verbod op kinderarbeid serieus, met de sancties op een overtreding van dit verbod. 14 groeven hebben zelfs camerabewaking geïnstalleerd

Uiteraard noemt de evaluatie ook uitdagingen, zoals de moeilijkheid om kinderen tussen 10 en 14 jaar weer in school te krijgen, aangezien zij inmiddels een uitgavenpatroon kennen, maar ook het gebrek aan motivatie bij leraren die liever in een stad werken dan in een landelijke gebied zoals Budhpura. De voortdurende stroom migrantengroepen en de beperkte sociale interactie tussen die migrantengroepen met de vaste inwoners maken mobilisatie van de gemeenschap, het opzetten van lokale structuren en het verhogen van het bewustzijn evenzeer moeilijk.

Niettemin, ondanks al deze tekortkomingen schrijven respondenten in de interviews en groepsinterviews de hogere schoolinschrijving en verminderde schoolverlatingspercentages voornamelijk toe aan Manjari’s interventies. Een respondent legt uit:

Enkele NGO’s kwamen en gingen in de afgelopen jaren, maar met Manjari is het anders. Manjari richt haar interventies, en haar activiteiten op de lokale bevolking, om de meest kwetsbare mensen te helpen.

Leden uit de gemeenschap wijzen erop dat Manjari hen bewust heeft gemaakt van rechten waarvan ze niet wisten dat ze ze hadden:

Manjari introduceerde weduwen- en ouderdomspensioenen bij de mensen, niemand wist van dergelijke rechten.

Het rapport doet een oproep het project voort te zetten zodat het werkelijk duurzaam wordt. Alle betrokken partijen zijn hiervan volledig bewust en hebben reeds hun inzet voor de komende drie jaar (2017-2020) toegezegd.

U kunt hier het volledige rapport downloaden en lezen: http://www.stopkinderarbeid.nl/assets/Final-report-Hivos-child-labour-programme-evaluation-2017_ZN.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.